Uit de de cijfers van de “Car Buyer Journey Study” van Produpress (via Profacts N=3323) blijkt dat reeds 44% van de de fleet kopers bereid is hun nieuwe wagen online te bestellen en hem vervolgens op te pikken bij de dealer van hun keuze. 31% is zelfs bereid om hun nieuwe auto meteen thuis te laten leveren. In vergelijking zijn particuliere kopers minder geneigd om online te kopen. Dat blijkt uit een tweede online enquête op de websites van Produpress, uitgevoerd in februari 2021 en dus in de periode na de virtuele salonperiode. Slechts 25% zegt wel klaar te zijn voor een digitale aankoop.
Covid-19 heeft de concessies en de garages een tijdje tot sluiten gedwongen, het Autosalon van Brussel werd een jaartje uitgesteld. Daarom hebben de meeste constructeurs een virtuele showroom opgezet, zodat we nieuwe wagens online kunnen bekijken en bestellen. Sommige merken denken er zelfs aan om de verkoop volledig digitaal te maken. Maar wat denkt de consument van die tendens?
Daarom heeft AutoGids dit tweede onderzoek opgezet. In deze enquete op de websites van Produpress, de uitgeverij die naast AutoGids ook AutoWereld en Le Moniteur Automobile vertegenwoordigt, hebben we de surfers gepolst naar hun mening over de versnelde evolutie naar online autoverkoop. We kregen meer dan 6.000 antwoorden waaruit blijkt dat 75% van de respondenten aangeven hun nieuwe voertuig het liefst via de traditionele weg te bestellen. De bereidheid hun nieuwe wagen online te kopen lag iets hoger voor Franstalig België: 27% tegenover 23% voor Nederlandstalig België.
Wat staat de online autoverkoop in de weg?
De meeste respondenten die negatief antwoordden op de vraag hun volgende wagen online te kopen, zeggen dat ze de wagen in het echt moeten kunnen zien vooraleer een bestelbon te ondertekenen. Bij de Franstaligen gaat het om 36,2%, bij de Nederlandstaligen zelfs om 59,4%. De tweede meest opgetekende vermeldde reden om af te zien van een online aankoop is de mogelijkheid om de nieuwe auto te kunnen testrijden. Bij de Franstalige deelnemers aan het onderzoek zegt 33,0% eerst een testrit te willen maken, tegenover slechts 16,1% bij de Nederlandstalige deelnemers aan de enquête.
Ongeveer één vijfde van de respondenten zegt geen vertrouwen te hebben in een online aankoop, de rest zegt vooral de deskundige uitleg van de verkoper te missen.
Wat zijn de voordelen van een virtuele showroom?
In ons onderzoek informeerden we ook naar de voordelen van een online verkoop van een nieuwe wagen. Daarbij vallen de grote verschillen tussen de Nederlandstalige en de Franstalige antwoorden op. Bij de Franstaligen noemt 45,2% van de respondenten het betere overzicht op de promoties als voornaamste reden om hun nieuwe wagen via het internet te bestellen. Bij de Nederlandstaligen is dat slechts 25,8%. Zij vinden vooral de tijdswinst en de eenvoud van een virtuele showroom een plus (47,4%).Dat de verkoper geen invloed kan uitoefenen op de aankoopbeslissing wordt ook vaak genoemd als reden om een virtuele aankoop van een wagen te overwegen. Vooral[KJ1] bij de Nederlandstalige deelnemers aan het onderzoek, met 26,8% tegenover amper 15,8% bij de Franstalige respondenten.

U wenst meer informatie over deze twee studies of een voorstel op maat om deze in-market audience te activeren?